Troubles met Tesla

Deze week kreeg ik een Tesla Model X binnen voor een Opti-Coat behandeling.

De meeste mensen  die een Tesla kopen weten ondertussen al dat de lak van zeer slechte kwaliteit is. Ook de manier waarop Tesla de auto aflevert is niet echt zoals het hoort.

Ik maak even snel een filmpje van deze Tesla Model X om te laten zien hoe deze nieuwe wagen werd afgeleverd. De lak is zo zacht dat er al van dag 1 waskrassen opstaan. Hier en daar zie ik nog andere defecten opduiken

De  nagelnieuwe Tesla kwam bij mij binnen ter inspectie en ik kon mijn ogen niet geloven.

Was deze auto 1 dag oud? Overal zaten waskrassen en diepere lakschade. Ik vond ook  een zestal schuurplekken die niet netjes werden weggewerkt. Hier en daar waren er ook verfdruppels te zien.

Niet echt wat je verwacht van zo’n dure auto.

Het feit dat het om een zwarte kleur ging zonder metallic zorgde voor heel wat problemen tijdens het polieren. Deze lak is zo zacht dat ik zelf krassen maakte met een zachte microvezeldoek.

20190912_163303.jpg

Na 2 dagen polieren zag de auto er eindelijk fatsoenlijk uit en kon ik beginnen met het coaten.

Hier was het ook niet anders dan vloeken. Het uitsmeren van de coating ging helemaal niet vlot. Een zacht sponsje op zachte lak is geen goede combinatie.

De tweede component van de coating gaf nog het meeste problemen. Overal vegen en vlekken.

Eens de coating wat meer uitgehard was heb ik alle issues kunnen wegwerken maar het koste bloed, zweet en tranen. Binnen 1 maand komt de Tesla terug op controle en gaan we kijken of alles in orde is. Ik verwachte hier en daar nog een paar kleine krasjes die ik zal moeten verwijderen.

Ik heb tot nu toe nog nooit gezucht bij het aanbrengen van een Opti-Coat Pro Plus maar ik ga volgende keer toch 2x nadenken als er nog iemand met een zwarte Tesla langskomt.

Natuurlijk hoort dit er ook bij. Niet alles kan van een leien dakje lopen. Soms moet je als detailer alles wat je weet overboord gooien en een heel andere werkwijze uitdokteren. Men zegt dat je nooit te oud bent om te leren en dat klopt zeker in ons beroep.

20190911_201552.jpg

Er zijn zoveel verschillende soorten autolakken.  Daarom begin ik ook altijd met een test-spot te doen op een klein stukje van een paneel om te zien of er resultaat wordt behaald. In het geval van de Tesla koos is de spoiler uit. Raar maar haalde ik hier vrij snel een goed resultaat . Andere delen van de auto waren soms wat moeilijker te corrigeren. Misschien hebben ze een paar panelen opnieuw moeten spuiten.

Maar eind goed al goed ! Op naar de volgende.

Morgen ga ik een Porsche polieren. Laat ons hopen dat het geen zwarte is …LOL!!

 

Een coating duur? Bekijk even mijn video👇!

In deze video hanteer ik een prijs van 1300 €. Dit is de standaard opgelegde prijs voor een Opti-Coat Pro Plus behandeling op een kleine tot middelgrote auto.

De coating komt met een garantie van 7 jaar. De coating is niet weg na 7 jaar zoals men soms aanneemt. Als Certified Installer heb ik de toelating om deze keramische coating aan te kopen en te plaatsen. Er wordt altijd een schriftelijke garantie met serienummers meegegeven. Ik werk hiervoor samen met Opti Coat België en Opti Coat Europe. Op deze manier is de klant altijd zeker van een geslaagde ervaring wanneer hij zijn auto laat coaten.

Een behandeling als deze duurt ongeveer 3 dagen.

Op de eerste dag wordt de auto in verschillende stappen gewassen met verschillende producten. Zo wordt lak zo zuiver mogelijk gemaakt doordat we aangehecht vuil zoals teer,vliegroest en andere aangebrachte producten helemaal verwijderen. De auto wordt ook helemaal met een kleidoek behandeld tot we terug een 100 % glad oppervlak hebben .

Na deze stappen wordt de auto helemaal gepolierd om krassen en andere beschadigingen weg te krijgen. Ik gebruik hiervoor Hyper Polish dat tevens zorgt voor een goede hechting met de coating.

Na het polieren wordt de coating aangebracht. Dit gebeurt in 2 delen omdat de coating uit 2 componenten is opgebouwd. Na het aanbrengen laat ik de coating rusten en breng ik nog een voorlopige laag Opti-Seal aan. Deze sealant beschermt de coating in de eerste weken tijdens het uitharden.

Na 1 maand is de coating op zijn hardste. De klant komt samen met mij zijn auto wassen zodat de juiste methode gebruikt wordt. Ik geef een setje van 2 producten mee om de auto in optimale conditie te houden.

Een uitstapje met het gezin naar Porsche Centre Mechelen

Wat doet een gezin op zondag? Wel, coole auto’s gaan spotten natuurlijk. Vandaag was het Crème de la Car bij Porsche in Mechelen (https://www.facebook.com/PorscheCentreMechelen/).

69816732_640220966501655_5737897104240541696_n.jpg

Crème de la Car brengt een paar maal per jaar liefhebbers van sportwagens bij elkaar.

Kijk gerust een op hun facebook pagina (https://www.facebook.com/pg/CremeDeLaCar) als je zelf eens wil deelnemen of gewoon wil gaan kijken. Iedereen is er welkom en je komt gegarandeerd iemand tegen die je kent.

Wij waren zelf nog maar net uitgestapt en kwamen al direct verschillende bekende gezichten tegen. Ik vind het geweldig om met mensen een babbeltje te doen over wagens en natuurlijk over detailen.

Mensen zitten vaak met vragen over het opkuisen van hun wagen. Als ik dan wat advies kan geven zijn de mensen vaak enorm dankbaar. En ik blij natuurlijk omdat de autowereld weer een stukje properder is geworden (lol).

Mijn jongste zoon Léon had zijn natuurlijke charme en zijn eigen Porsche Spyder meegenomen. Daar scoort hij toch altijd mee en papa is blij dat hij een beetje zijn bedrijf in the picture kan zetten. Het leuke aan Léon is dat hij zijn wagentje ook wil delen met andere kinderen . Er kwamen weer een hoop kindjes vragen of ze even konden rijden. Na een tiental kindjes later vond Léon het welletjes en sprong hij zelf terug in zijn wagentje . Het blijft een kind van 3 weet je wel.

We reden het terrein een paar keer rond en gaven onze ogen de kost. Léon is een echte Porschist dus die wist niet waar eerst te kijken. Zijn oudere broer is meer into Lamborghini’s. Daar stonden er ook een paar van dus iedereen was tevreden.

We kwamen nog een paar mooie oldtimers tegen en Porsche had de nieuwe Speedster in de kijker gezet.

69319495_581646488906899_2959251257425920000_n.jpg

Persoonlijk vind ik de Speedster een heel geslaagde wagen. Zijn beperkte oplage van 1.948 stuks maken van deze Porsche weer een echt collector’s item. Met dezelfde motor als de GT3 gaat hij ook nog best vooruit ;-). Weet iemand trouwens waarom ze net 1948 stuk produceren?

We namen nog wat foto’s van o.a. een mooie groene Mercedes GT-R en van de Nissan gtr Gentleman Edition. De enige trouwens in die kleur. Ik ben de eigenaar al een paar keer tegen het lijf gelopen op andere meetings. Jammer genoeg zag ik hem deze keer nergens. Ik vind het altijd fijn om met hem te keuvelen over auto’s. Ik denk dat zijn gtr de vorige jaren ook de meest gespotte auto op Facebook . De eigenaar is het ondertussen al gewoon dat zijn auto gefotografeerd wordt.

Op het einde van de dag liepen we nog even de showroom binnen. Léon en Emile hadden het moeilijk om de mooiste Porsche er uit te kiezen.

Al bij al was het een ontspannende namiddag en we kijken al uit naar de volgende editie.

groetjes van heel de familie.

69772242_2385147505074103_1927899132844834816_n.jpg

Heb ik een coating nodig?

Heb ik een coating nodig?

Die vraag kwam niet van een klant maar van mezelf . Dit moet anno 2012 geweest zijn. Eerlijk gezegd wist ik toen nog niet half zoveel over lakverzegeling als nu.

Ok, ik waste en waxte mijn auto als een gek. Elke vrije dag was ik wel iets aan het doen aan mijn nieuwe auto..

Er kroop uiteindelijk toch veel tijd in en elke 2 maand moest ik heel het proces herhalen. 
Daar wrong het schoentje. Met een klein kindje,een eigen zaak en weinig vrije tijd bleven de onderhoudsproducten vaak in de kast staan. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben met dit probleem. Ons leven is tegenwoordig zo hectisch en druk dat je vaker dingen uitstelt. Maar een auto een paar maand niet wassen zorgt alleen maar voor meer werk, niet? Dus het werd tijd om een andere manier te zoeken. Ik wou een beter resultaat met minder werk.Ik las op internet een artikel over verschillende coatings. Er was toen niet zo een groot aanbod zoals nu maar ik geraakte wel meer en meer geïnteresseerd.
Ik besloot om ook maar een een flesje te bestellen. Het kostte toen rond de 100€ en dat vond ik toen (2014?) best wel veel geld. U moet weten dat ik daar toen 3 à 4 dagen over deed om de auto klaar te maken en te polieren alvorens ik de glass coating kon aanbrengen.

Het resultaat was echt WAUW ! En mijn auto was een jaar beschermd. Veel beter dan eender welke  wax qua duurzaamheid. Je moest wel heel voorzichtig te werk gaan of al je harde werk was voor niets. Een coating aanbrengen is niet echt iets voor beginners.

De voordelen waren wel direct duidelijk zichtbaar. Toch waren er ook nadelen.
De duurzaamheid stelde me toch enigszins teleur, net zoals de hardheid. 

Anno 2019 Zitten we nog altijd met deze problemen bij vele merken. Daarom zocht ik naar betere alterenatieven en kwam ik terecht bij Opti-Coat. Een coating met een heel andere samenstelling die ongeëvenaard bleek , zelfs tot op deze dag.

Een coating professioneel laten plaatsen is toch niet goedkoop? 

Klopt wel maar het hangt er van af hoe je het bekijkt.

Het is zeker ook niet voor iedereen. Net zoals niet iedereen een I-Phone wil. Tot je toch 1 koopt. Dan wil je niet meer zonder.

Als jouw wagen enkel maar dient om van  a naar b te reizen dan zal een coating niets voor u zíjn. Je vindt het niet erg dat je lak niet zo mooi meer is na een tijd en krasjes vertoont ? Dat kan, niet iedereen kijkt op dezelfde manier naar zijn wagen. Maar er zijn nog andere voordelen aan een coating. De auto blijft langer proper en is makkelijker te poetsen. Toch ook een goede reden ,niet?

Soms is een wagen meer dan dat. In het geval dat je net zoals ik een echte autofreak bent dan liggen je eisen waarschijnlijk een pak hoger. 
Ik werd bv. gek van de minste waskras op mijn toen zwarte Skoda Superb. 

(Ik heb die wel 2x per jaar gepolierd. Djeezus what was i thinking.)
En toch zie ik je denken : ”Toch veel geld voor een coating…”

Wel hou er rekening mee dat Opti-Coat pro+ 250€ kost voor 2x 1cl product .
Ik kocht vroeger potjes van 30cl voor 80€  . Kwaliteit moet je nu éénmaal betalen. Dat is met alles zo.

Bekijk een coating liever als een investering of een optie. Een optie die zijn geld waard is want je gaat deze optie dagelijks gebruiken. Zonder dat je het beseft doet de coating dagelijks waar hij voor gemaakt is, namelijk je auto er goed laten uitzien.
Ik ken nochtans duurdere opties die nooit of zelden gebruikt worden.
In mijn auto had ik oa. Parking assist, geventileerde stoelen en nog een hoop andere opties. Leuk maar ik heb mijn auto zichzelf 1x laten parkeren op 5 jaar tijd. En toen we naar Frankrijk reden was een frisse wind wel welkom . Jaja die ventilators hebben wel zeker 3x gedraaid.

  

Nog niet echt overtuigt?

 

 Goed ,laat me nog even verder vertellen dan..

Elke wagen oud en nieuw, wordt bij verkoop vaak niet perfect afgeleverd. Er is nog een hoop vuil dat aan de lak blijft hangen. Meestal zijn deze niet zichtbaar maar wel voelbaar.


Krasloos afleveren  is ook meer een uitzondering. Vaak word er een filler  op de lak gezet om imperfecties te verdoezelen.

Er zijn ook van die ”coatings” die de dealer voorstelt. Ze zijn meestal ook maar van bedenkelijk niveau. De verkoper kan je ook niet echt iets vertellen ,buiten het feit dat de auto beter glanst.

 Hun coatings zijn vaak niet meer dan een waxlaagje of een sealant (kunstmatige wax). Ze geven dan ook  3 jaar garantie voor een bedrag vanaf 400€ tot wel 1600€.

Die wax blijft  natuurlijk geen 3 jaar maar voor die prijs mag je wel eens gaan klagen bij de garage. Even terug voor een paar Euro wax erop en rijden maar. Wedden dat de klant geen derde keer teruggaat. Je betaalt dus meer voor de service dan voor het product.


Ik behandel een auto meestal 2 à 3 dagen voordat de coating er op kan. Een paar keer wassen met verschillende technieken en producten. Daarna begint het polieren in 1 of meerdere stappen. Elk paneel wordt apart bekeken op extra schade of bijgespoten delen. Voor het coaten nog  eens ontvetten .Na een dag polieren kan de Opti-Coat er op.

De auto laten we daarna rusten om de volgende dag nog is te inspecteren en bij te werken waar nodig. De auto verlaat de werkplaats met nog een tijdelijke sealant om de coating 1 maand veilig te laten uitharden.

Klinkt misschien als niet veel werk maar dat is het wel, geloof mij maar !

Oh ja, er is dan ook nog die 7 jaar garantie...

Er zijn niet veel merken die een lange garantie geven, zeker niet als je niet jaarlijks terugkomt en eventueel de coating laat bijwerken. De garantie geldt vaak ook alleen op bijvoorbeeld de glans of iets anders. Bij een coating is de hardheid het belangrijkste, de rest is mooi meegenomen.

Ik ben ook overtuigd dat een coating zichzelf terugverdiend in geld, bij verkoop van je wagen, en in tijd.  
Reken al de uren dat je minder aan je auto aan het poetsen bent maar is uit.
De onderhoudsproducten zijn gemaakt om snel en veilig je wagen te onderhouden. Ik gaf vroeger ook 5 à 10 € uit voor een wekelijks carwash. Daar kan je heel wat ONR (Optimum No Rinse )van kopen hoor !

Wanneer laat je je auto best coaten?

 

Een vraag die klanten vaak stellen en soms zelf beantwoorden. De auto is net nieuw dus een coating hoeft nog niet direct.

Ik antwoord meestal: hoe sneller ,hoe beter. En dan bedoel ik dat elke minuut dat je wagen klaar staat bij de dealer eigenlijk teveel is. 
Ze zijn misschien al meermaals door een carwash gereden. Ik zie soms veel waskrassen op auto s die klaar staan omdat de garage liefst zo weinig mogelijk tijd en geld steekt in het afleveren. Time is money weet je wel J

Ik was altijd met zachte microvezeldoeken een wagen. Dit gaat tegenwoordig even snel maar spaart je achteraf wel een hoop polierwerk uit. En dus ook weer geld.

De glans van een nieuwe auto neemt ook snel af. Alle 5 jaar zo’n  50%. Na 10 jaar is de glans zonder bescherming dus gedaald naar kleine 25%. 

Niet erg voor iedereen maar voor iemand die echt om zijn auto geeft is dit vaak een ergernis.

Dus voorkomen is beter dan genezen. Het bespaart je geld, zorgen en onnodig polieren van de autolak. Elke polierbeurt is er eigenlijk 1 te veel. Ook al ziet je wagen  er weer beter uit, de lak is weer een tikje dunner geworden.

De kans dat er onderliggende imperfecties bovenkomen zoals luchtbellen e.d. vergroot ook bij elk rondje met de poliermachine.  Dit is zeker waar indien de wagen al is herspoten.

Bij het herspuiten wordt er te vaak met mindere goede lak gewerkt.

Ik ben dus een voorstander van een nieuwe wagen door een detailer te laten klaarzetten, 1x licht te polieren voor een goede hechting en daarna direct een coating er op. Zo ga je zorgeloos de toekomst tegemoet en je betaalt slechts 1x een bedrag. Achteraf alles afzonderlijk laten doen zal zeker duurder uitkomen.

Zo ! Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen overtuigen.

Bel of mail me gerust met al je vragen.

Remember : keep your car clean ! ;-)

Groetjes Tom

Niets is wat het lijkt op internet…

Ik kijk geregeld op sociale media naar allerlei filmpjes over coatings. Waarom?

Ik wil natuurlijk zien wat de concurrentie allemaal aan het doen is en ik ben van het principe dat je nooit genoeg kunt leren.

Wat mij vooral stoort is de manier waarop er promotie wordt gemaakt voor de meeste coatings…Het is gewoon SCHANDALIG wat ik allemaal tegenkom.

Elke week verschijnt er wel ergens een bizar filmpje. Mensen gieten hele emmers modder over hun auto en die valt er zo af, ze krassen met messen in coatings en er zijn geen krassen te bespeuren,…

Ze stelen reclames van andere merken en zetten hun eigen naam eronder..

Geen moeite wordt gespaard om iedereen te doen geloven hoe fantastisch hun product is.

Een tijd terug volgde ik een discussie met iemand die mee zo’n reclamefilmpje had gemaakt.

Er worden dus echt allerlei slinkse manieren bedacht om de mensen te misleiden. Zo blijkt de modder die ze er opgooien eigenlijk geen echte modder te zijn. Het is gewoon een heel gladde substantie die lijkt op modder.

Een andere keer kwam ik een “Voor en Na” tegen van bekraste achterlichten. Wat een mooi resultaat maar alleen jammer dat ze van mooie lichten bekraste lichten hadden gemaakt. Hoe ik dit wist?

Op de zogenaamde “voor”foto was de tape rond de lichten helemaal afgesleten terwijl op de "“na”foto de tape nog in nieuwstaat was …OEPS !

Vaak zie ik ook glanzende foto’s van auto’s die net gecoat zijn. Meestal zijn de foto’s zo hard bewerkt met allerlei filters, een beetje een algemene trend op internet als je het mij vraagt.

Ik probeer altijd een zo realistisch beeld te geven van hoe het in de werkelijkheid is. Ik maak vaak eigen filmpjes met mijn eigen auto. Ik heb daarom mijn auto in 3 verschillende coatings gezet zodat mensen het resultaat persoonlijk kunnen zien en voelen. Toch veel beter dan mensen iets te laten geloven wat niet haalbaar of gewoon absurd is.

Voordat mensen een coating willen laten plaatsen probeer ik ook altijd te achterhalen wat ze uiteindelijk willen. En natuurlijk pols ik even of ze realistische verwachtingen hebben.

Het resultaat is meestal beter dan wat ik beloof en dat zorgt voor een goed gevoel bij mezelf en bij mijn klanten.

Daar doe ik het dus voor

Tot de volgende

Opti-Coat in de sociale media

Opti-Coat is al jaren actief in de wereld van lakverzegeling. Ze zijn zelf de uitvinders van de coating.

Toch hoor je meer van andere merken . Hoe komt dit?

Opti-Coat steekt minder tijd en geld in marketing omdat ze geloven dat de installers het product zelf beter kunnen op de markt zetten ipv een dure marketing strategie.

De prijs van de coating zou hierdoor enorm stijgen.

Er is op Youtube toch wel veel te vinden over Opti-coat.

Recent heeft een belangrijke “influencer”, Pan The Organizer zijn wagen laten coaten met Opti-Coat Pro+.

Pan is een bekende in de wereld van het auto detailen. Hij heeft 1 van de meest bekeken kanalen op YouTube over dit onderwerp. Geef hem alvast een like of abonneer jullie.

Ik deel hieronder alvast de 2 links met jullie. In de tweede link bekijken we de coating na 1 maand .

https://www.youtube.com/watch?v=C_hb8PMP3KA

https://www.youtube.com/watch?v=DxBdWQ2k9Tw

cheers !

matériel-detailing-pan-the-organizer.jpg

Vroeger was alles... moeilijker !

In deze eerste blog van detallista wil ik het graag hebben over  mijn beslissing om uitsluitend met de producten van Optimum Polymer Technologies te werken. 

Ik ontdekte 7 jaar geleden bij toeval een fantastisch product tijdens mijn zoektocht op het internet.  Ik was echt bezeten door alles wat er op de markt te vinden was en probeerde vele merken ( Meguair's ,Dodo Juice, Poor Boy's,Monello,Gyeon) uit. Ik kon me uren bezighouden met het testen van een nieuwe wax of shampoo.
Ik las een online een artikel over een revolutionair product,  althans volgens de schrijver. 

Ik was behoorlijk kritisch maar toch tegelijkertijd zeer nieuwsgierig en besloot om een fles van 950ml ONR online te bestellen via Nederland.

OPTIMUM NO RINSE,zoals het blauwe product voluit werd genoemd beloofde mij dat ik sneller,effectiever en veiliger mijn auto kan wassen...en dat met slechts 15ml gemengd met 4 à 5 liter water. Yeah right!

De eerste maal dat ik ONR gebruikte was ik twijfelachtig begonnen . Ik had een zwarte Skoda Superb die ik echt vertroetelde. Natuurlijk wilde ik geen krassen achterlaten door hem te wassen met 1 of ander "wondermiddel" uit Amerika.

Maar ik was nog geen 5 minuten later verkocht.
Ik gebruikte een hoop natte microvezeldoeken, 1 voor elk paneel(zware overkill bleek nadien)en droogde het onmiddellijk af met een grote doek. Wauw ,dit spul was zo simpel in gebruik. Het voelde enorm glad op de autolak en doordat er geen schuim op de auto lag zag ik meteen of hij proper was of niet. 

Volgens het artikel werd het vuil afgebroken door het product en zorgde een dunne film ervoor dat ik geen krassen kon maken...Weird Science!!!

En inderdaad, mijn droogdoek bleef proper tijdens het afdrogen,dus het werkte echt.
En dat allemaal op een kleine 20 minuten. 

Ik heb sindsdien nog 2 of 3x mijn auto op de klassieke manier gewassen. Je weet wel met 2 emmers ,een hoop schuim en de tuinslang . Aja, en met een grote gieter...lol

Daarna heb ik al mijn klassieke shampoos weggeschonken en  was ik totally hooked on ONR .

En het beste moest nog komen. Want ze hadden bij Optimum nog een hele hoop andere producten die ik graag wou testen. Ik had ondertussen al wat meer opgezocht over OPT.

Een woord dat ik vaak terughoorde was "SYNERGIE".
Het bleek een magisch woord te zijn dat ik op die moment nog niet helemaal begreep.

Maar daar vertel ik je volgende keer wat meer over.

That's all for now folks!

FB_IMG_1559603569069.jpg